Detectietechnieken om lekkages op te sporen

Solv Lekkage gebruikt geavanceerde technieken en kwaliteitsproducten om lekkages te detecteren. Die zetten we in om zo weinig mogelijk te hoeven hakken of breken – in de meeste gevallen zelfs niets!

De belangrijkste en door Solv meest gebruikte lekdetectietechnieken zijn:

  • Drukmeting
  • Kleurstof
  • Infrarood/thermografie
  • Endoscopie
  • Rookgas
  • Traceergas
  • Gasdetector
  • Ultrasoonmeting

Waterlekkage of gaslek?
Solv lost het op

Laat hieronder je gegevens achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op

    Bij spoed? Stuur een whatsapp of bel

    Leklocaties uitsluiten

    Er wordt ook weleens gesproken over verkleiningstechniek. Dat houdt in dat je bij het opsporen van de lekkage herkomstlocaties gaat uitsluiten. Zo verklein je steeds het zoekgebied van het lek. Deze techniek pas je bij lekdetectie eigenlijk al automatisch toe.

    Welke detectietechniek voor jouw lek?

    Drukmeting, infrarood, rookgas… er zijn uiteenlopende methoden om lekkages te traceren. Maar welke werkt nu het beste om dat lek in jouw huis op te sporen? Solv voert eerst een vakkundige inspectie uit. Vervolgens zetten we de meest effectieve detectietechniek in om zo snel mogelijk de bron van het lek te vinden.

    Detectie via kleurstof, endoscopie, traceergas?

    Solv beoordeelt welke methode het beste werkt bij jouw lekkage.
    Neem contact met ons op voor het inplannen van een professionele inspectie.

    Drukmeting

    Met een pomp, voorzien van een drukmeter, zetten we (water)druk op een leiding en controleren we of er ergens sprake is van drukverlies. Zo kunnen we bepalen welk specifieke deel van het leidingstelsel lekt.

    Solv drukmeting
    Solv Kleurstof

    Kleurstof

    Bij een kleurstoftest voegen we een kleurstof toe aan het water van de betreffende leiding. Meestal gaat het om een rioleringsleiding. Waar het lek zit, wordt dan het gekleurde water zichtbaar. Door verschillende kleuren te gebruiken, kunnen we achterhalen welk deel van het stelsel lekt.
    Dit is een relatief goedkope detectietechniek die je alleen kunt toepassen bij een ‘actieve’ lekkage.

    Infrarood/thermografie

    Met een speciale infraroodcamera kan Solv de verschillen in temperatuur in kaart brengen en zo het waterlek detecteren. Dat kan zonder ook maar één muur aan te raken, deze detectiemethode werkt namelijk contactloos. Een techniek die ideaal is bij het opsporen van lekkages in de vloerverwarming of centrale verwarming.

    Solv technieken Infrarood thermografie
    Solv-technieken-Endoscopie

    Endoscopie

    Een endoscoop is een minicamera die goed in te zetten is bij holle ruimtes, zoals de afvoer van een bad of douche. Dankzij de camerakop die 360° draaibaar is, kunnen we op de monitor ‘meekijken’ waar een afwijking zichtbaar is, zoals (kleine of grotere) scheurtjes en/of breuken. Waar we ook mee werken, is een duwcamera. Die camera is bevestigd aan een flexibele, lange slang en is heel geschikt voor riolering en andere afvoerkanalen.

    Rookgas

    Solv zet met name rookgas in bij problemen die te maken hebben met lucht, zoals stankoverlast van rioollucht. Ook een lekkage op een plat dak is hiermee goed op te sporen. Het voordeel van rookgas is dat het de luchtstroom zichtbaar maakt. Op die manier is de luchtstroming goed te volgen en komen we uit bij de bron van het lek.
    Goed om te weten: het gebruikte rookgas is onschadelijk en dus honderd procent veilig te gebruiken.

    Solv Traceergas

    Traceergas

    Hoe zet Solv traceergas in? Eerst zorgen we ervoor dat er geen water of gas meer in de leiding zit. Vervolgens vullen we de lege leiding met makkelijk traceerbaar en onschadelijk gas. Daar waar het gas ontsnapt, zit het lek. Hoe klein het lek ook is, met onze detectieapparatuur kunnen we dat eenvoudig en heel precies lokaliseren.
    Traceergas is een volledig veilige stof om mee te werken. Het is samengesteld uit stikstof en waterstof en is niet schadelijk voor mensen, dieren of het milieu.

    Gasdetector

    Afhankelijk van de grootte en het type gaslek maken we de keuze voor het gebruik van traceergas of een gasdetector. Solv kan een speciale gasdetector inzetten die ook metingen verricht op moeilijk toegankelijke locaties. Dit apparaat heeft een aparte meet- en uitleesunit dat een alarmsignaal geeft bij een te hoge gasconcentratie.

    Solv gasdetector
    Solv Ultrasoonmeting

    Ultrasoonmeting

    Ultrasoon is een geluidstrilling die je niet met het blote oor kunt waarnemen. Ultrasoonmeting is een speciale techniek om dat ultrasone geluid wél heel precies te kunnen detecteren en meten.

    Weet je ongeveer waar het lekt, maar is de exacte plek moeilijk te achterhalen? Door het trillingsgeluid van de waterleiding te versterken via ultrasoonmeting, is het makkelijker de precieze locatie van de lekkage te bepalen. De ultrasoonmeettechniek is zowel binnen als buiten te gebruiken.